Voet - , teen- en nagel ongemakken

Eelt ( Callus ):

Eelt is een halfdoorschijnende hoornmassa die ontstaan is door druk ( in de schoenen ) en wrijving ( een draaiende beweging maken met de voeten of schuren in de schoenen ). Bij normale eeltvorming schilfert de hoornlaag af en wordt vervangen door nieuw eelt. Pathologisch eelt is eelt waar u last van heeft ( te veel ). Dit wordt pijnloos verwijderd met een mesje en mechanisch met de frees.

Likdoorn of eksteroog ( Clavus ):

Een likdoorn is een eeltpit. Het ziet er uit als een (mini) piramide en groeit met het puntje omlaag. Het wordt door het eelt verder naar binnen gedrukt waardoor u pijn krijgt. Dit is een harde of gewone likdoorn ( Clavus ).De buitenrand van een likdoorn is lichtgeel eelt. De pit zelf is wit en aan de buitenkant van de voet te zien als een rondje.

Een likdoorn kan in een bloedvat prikken. Er kan dan een druppeltje bloed vrij komen. Hierdoor kan de likdoorn verkleuren.

Ook kan een likdoorn een zenuw aanprikken ( Neurovasculaire likdoorn ). Dit kan erg pijnlijk zijn.

Tussen de tenen kan er door druk van de botjes van de tenen tegen elkaar ook een likdoorn ontstaan. Dit is een weke likdoorn ( Clavus Mollus of Clavus Interdigitalus ). Deze kunnen bijzonder pijnlijk zijn. Ze worden verwijderd met een klein mesje en de frees.

Onder de gehele voet kunnen kleine likdoorntjes ontstaan. Deze heten zaadlikdoorns ( kleine harde soort graankorreltjes ). Ze zijn grijsachtig van kleur en zijn gemakkelijk te verwijderen.

Likdoorns die het meest voorkomen zitten op de bal van de voet en tussen de tenen. Heel soms komt het voor dat een likdoorn onder de nagel komt of in de nagelwal.

Ingroeiende nagel ( Unguis Incarnatus ):

Dit is het ingroeien van meestal de nagel van de grote teen in de nagelplooi. Het is de meest pijnlijke aandoening aan de voet, veroorzaakt door druk van bovenaf en van de zijkant op de nagelplaat. Het is meestal het gevolg van het tekort of verkeerd knippen van de nagel.

De behandeling van een ingroeiende nagel is het op de juiste manier knippen en frezen en drukvrij leggen van de nagelplaat.

Zweetvoeten (Hyperhydrosis of Bromhydrosis ):

Zweetvoeten ( Hydrosis ) zijn een naar, maar natuurlijk verschijnsel. Jongens krijgen dit vaak rond de puberteit en schamen zich er erg voor ( Hyperhydrosis ). Ook kunt u zweetvoeten krijgen door het dragen van verkeerde schoenen ( geen leer ), of het dragen van verkeerde sokken ( geen katoen of wol ). Wissel de schoenen regelmatig af en draag iedere dag schone sokken.

Ook is er een overmatige lucht waarneembaar bij zweetvoeten. Dit wordt veroorzaakt door een bacterie ( Corinebacterie ) die zich in het eelt nestelt ( Bromhydrosis ). Het gevolg hiervan is een bijna altijd vochtige warme huid met irritaties en schimmels evenals overmatig eeltvorming en kloven.

Schimmelnagels ( Mycose nagel ) :

Een schimmelnagel herken je aan een geel verkleurde vaak brokkelige nagel. Dit wordt in de volksmond kalknagel genoemd. U kunt een schimmelnagel gemakkelijk oplopen in een zwembad, sporthal of sauna. Het heeft dus niets met uw hygiëne te maken. Sporen van schimmels kunt u meestal niet vermijden. Droog de voeten goed af als u in gemeenschappelijke ruimten bent geweest en draag daar slippers. Een beschadigde nagel is vatbaarder voor een schimmelinfectie dan een intacte nagel.

Hoe dient een schimmelnagel behandeld te worden? Als u er het snelst van af wil zijn, laat dan het deel van de nagel dat door de schimmel beschadigd is wegfrezen. Gebruik schimmeldodende middelen. Deze zijn te koop bij de pedicure. Maar ook voor de schoenen en sokken moet u die middelen kopen. U moet die schimmeldodende middelen echt elke dag gebruiken. Als u denkt dat het over is moet u nog twee maanden doorgaan met die middelen te gebruiken.

Een schimmelnagel tijdig behandelen voorkomt dat de ene nagel de andere aansteekt. Ook is het van groot belang dat u uw douche behandelt met Dettol na het douchen. U kunt uw huisgenoten ook aansteken met de schimmelinfectie.

Zwemmerseczeem:

Zwemmerseczeem. Dit kunt u eveneens krijgen in openbare ruimten zoals zwembaden, sauna's en sportzalen. Maar ook vindt deze schimmel het heerlijk als u zich na het baden tussen uw tenen niet goed afdroogt. Het zal daar gaan groeien omdat deze schimmel van vochtige, warme plaatsen houdt. Voor deze schimmel zijn schimmeldodende middelen te koop in de vorm van crème en een spray.